De schildklier. Zoveel meer dan een kleine klier alleen.

Vaak denken we aan de schildklier alleen wanneer er iets misgaat. In deze blog ontdek je wat de schildklier eigenlijk voor je doet, hoe het werkt, en waarom het zo cruciaal is voor je algehele gezondheid.
 
 
Wat is de Schildklier?
Laten we beginnen met de basis. De schildklier is een kleine, vlindervormige klier die zich aan de voorkant van je nek bevindt. Hoewel hij klein is, speelt hij een grote rol in je lichaam. De schildklier produceert hormonen die vrijwel elk orgaan in je lichaam beïnvloeden. Van je hartslag tot je metabolisme, deze kleine klier is een echte krachtpatser.
 
 
De Functies van de Schildklier
Wat doet de schildklier dan precies? Het belangrijkste werk van de schildklier is het produceren van de hormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze hormonen reguleren je stofwisseling, wat betekent dat ze bepalen hoe je lichaam energie gebruikt. Ze beïnvloeden ook je hartslag, lichaamstemperatuur, en hoe goed je lichaam voedsel verteert.
 
 
Symptomen van Schildklierproblemen
Wanneer je schildklier niet goed functioneert, kan dat allerlei symptomen veroorzaken. Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) kan leiden tot gewichtsverlies, snelle hartslag, en nervositeit. Aan de andere kant kan een onder actieve schildklier (hypothyreoïdie) symptomen veroorzaken zoals gewichtstoename, vermoeidheid, en depressie.
 
 
De schildklier bekeken vanuit de natuurwetten
Wanneer we de schildklier benaderen vanuit de natuurwetten krijgen we een diepere kijk op de relatie tussen emotionele conflicten en lichamelijke klachten. Elke ziekte of aandoening heeft in een biologische zinvolle reactie op een emotioneel conflict/inslag of trauma. Dit geldt ook voor de schildklier.
 
Emotionele Conflicten Gerelateerd aan de Schildklier
De schildklier koppelt met conflicten die te maken hebben met tijd en snelheid. Bijvoorbeeld, als je het gevoel hebt dat je moet haasten of dat je niet snel genoeg kunt reageren op een situatie, kan dit een emotioneel conflict veroorzaken dat de schildklier beïnvloedt door op een overlevingsprogramma te gaan draaien. Het kan ook te maken hebben met een gevoel van tekortschieten of niet voldoende kunnen presteren binnen een bepaalde tijdslimiet.
 
 
Hoe de Schildklier Zich Aanpast bij Emotionele Conflicten
Bij zo’n tijds-gerelateerd emotioneel conflict reageert de schildklier door de werking aan te passen om het lichaam beter te helpen omgaan met de situatie. Dit kan zich uiten in een overactieve of onder actieve schildklier.
Bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) produceert de klier meer hormonen om het lichaam te stimuleren en sneller te laten reageren. Dit kan heel handig zijn in situaties waar je snelheid en alertheid nodig hebt. Aan de andere kant, bij een onder actieve schildklier (hypothyreoïdie), verlaagt de productie van hormonen, wat kan helpen om het lichaam te kalmeren en te vertragen wanneer het zich overprikkelt voelt.
 
 
Klachten tijdens de Conflictactieve Fase
Tijdens de conflictactieve fase, dus wanneer het emotionele conflict nog niet is opgelost, kunnen verschillende klachten optreden.
Denk aan nervositeit, hartkloppingen, gewichtsverlies en een versnelde stofwisseling. Dit zijn allemaal tekenen dat je lichaam in een verhoogde staat van paraatheid verkeert.
 
Bij hypothyreoïdie daarentegen, kun je symptomen hebben zoals vermoeidheid, gewichtstoename, depressie en een trage stofwisseling. Deze symptomen wijzen erop dat je lichaam probeert te vertragen en energie te besparen.
 
Door de natuurwetten te begrijpen en ze te ervaren, kun je zien hoe emotionele conflicten een directe invloed kunnen hebben op je lichamelijke gezondheid, en specifiek op je schildklier. Het is dus belangrijk om niet alleen je fysieke symptomen te behandelen, maar ook de onderliggende emotionele conflicten aan te pakken om aan de slag te gaan met je schildklierklachten.
 
Mijn eigen Ervaringen met Schildklierklachten
Toen ik net bevallen was van mijn dochter, kreeg ik zelf te maken met deze klachten.
Van het ene op het andere moment was ik volledig in de war en wist ik niet meer wat ik moest doen. Letterlijk niet. Ik stond met mijn pasgeboren baby in mijn armen en wist niet meer of ik haar een fles moest geven of haar luier moest verschonen.
 
De huisarts raadde mij aan om medicatie te gaan slikken wat ik 16 jaar gedaan heb.
Nu, na 17 jaar heb ik zelf heel hard gewerkt aan mijn emotionele thema met betrekking tot tijd, en kan ik zonder de medicatie leven.
 
 
Gelukkig wilde mijn huisarts met me meekijken hoe ik het best mijn medicatie kon afbouwen en mocht ik tussendoor steeds bloed prikken om mijn waardes goed in de gaten te houden. Stop dus niet zomaar met je medicatie na het lezen van dit artikel. Je kunt ook prima aan het tijdsthema werken, terwijl je de medicatie slikt. Belangrijk is dat je altijd naar je huisarts gaat als jij daar behoefte aan hebt.
Ik geef hier geen medische adviezen, maar vertel over de werking van de natuurwetten en mijn eigen ervaringen. Kies in alle gevallen altijd voor dat wat jou zielenrust brengt.
 
GRATIS Webinar Schildklier
Op dinsdag 13 augustus geef ik een GRATIS webinar over de biologisch oorzaak van schildklierklachten. 
Wil je daar bij zijn? 
 
Meld je dan aan via onderstaande link: