Wat is een scheidings- of Territoriumconflict

Definitie:
Scheidingsconflict: Dit conflict ontstaat wanneer iemand gescheiden wordt van een persoon, dier, object of plaats waaraan hij of zij gehecht is. Dit kan een plotselinge, onverwachte scheiding zijn, zoals een breuk in een relatie, het verlies van een huisdier, of verhuizing.
 
Territoriumconflict: Dit conflict ontstaat wanneer iemand een bedreiging of inbreuk ervaart op zijn of haar persoonlijke territorium. Dit kan bijvoorbeeld een indringer in huis zijn, een collega die je werkruimte binnendringt, of een gevoel van onveiligheid in je eigen huis.
 
 
 1. Biologische Relevantie:
  • In de biologie hebben dieren instincten die hen helpen omgaan met scheiding en territoriuminbreuken. Deze instincten zorgen voor fysieke en gedragsmatige aanpassingen die de overlevingskansen verhogen. Bij mensen kunnen soortgelijke instincten leiden tot fysieke reacties in het lichaam.
 
Lokalisatie in het Lichaam:
 
Scheidingsconflict: Dit conflict heeft invloed op de huid, specifiek de epidermis (opperhuid). De huid wordt gezien als een contactorgaan dat reageert op verlies van contact met geliefden.
 
Territoriumconflict: Dit conflict heeft invloed op verschillende delen van het lichaam, afhankelijk van de specifieke aard van het territoriumprobleem. Bijvoorbeeld, problemen met het territorium kunnen invloed hebben op de borst (bij mannen) of de nieren (bij zowel mannen als vrouwen).
 
 
Symptomen in de Conflictactieve Fase:
 
  • Scheidingsconflict:
   • Droge huid
   • Huiduitslag
   • Eczeem
   • Psoriasis
   •  
  • Territoriumconflict:
   • Bij mannen: Prostaatproblemen, hartproblemen
   • Bij vrouwen: Baarmoederhalsproblemen, borstklierproblemen
   • Algemeen: Problemen met nieren (waterretentie), blaasproblemen
 
Symptomen in de Genezingsfase:
Nadat het conflict is opgelost, treedt de genezingsfase in, waarin het lichaam de schade herstelt die tijdens de conflictactieve fase is ontstaan.
Dit kan leiden tot symptomen zoals:
 
   • Roodheid van de huid
   • Zwelling
   • Jeuk
   • Pijn en ontsteking in de getroffen gebieden
 
Voorbeelden van Scheidings- en Territoriumconflicten
 • Scheidingsconflict: Een kind dat plotseling van zijn ouders wordt gescheiden, een persoon die een geliefde verliest door overlijden of echtscheiding.
 • Territoriumconflict: Iemand wiens huis wordt ingebroken, een werknemer die zich bedreigd voelt door een collega die zijn positie in gevaar brengt, een persoon die zich onveilig voelt in zijn eigen huis door buurtcriminaliteit.
 
 
Samenvatting
Een scheidings- of territoriumconflict beschrijft dus emotionele conflicten die verband houden met verlies van contact of inbreuk op persoonlijk territorium. Deze conflicten kunnen leiden tot specifieke lichamelijke reacties, vooral in de huid en het zenuwstelsel.
Meer info over introductie